De onmisbare rol van HI in een wereld vol technologische veranderingen

5 april 2024

Beste lezers,

In deze blog zou ik het graag willen hebben over AI en HI.

In de snel veranderende wereld waar wij in leven, waar technologie een
steeds grotere rol speelt, lijkt het gesprek vaak alleen maar te draaien om kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd. Deze technologie heeft inderdaad een enorme vooruitgang geboekt en heeft ons leven ook op vele manieren veranderd. Maar we moeten niet vergeten dat achter deze ontwikkeling een essentiële factor schuilt: menselijke intelligentie (HI).

In deze blog zal ik het gaan hebben over de onmisbare rol van menselijke intelligentie (HI) in een wereld die steeds meer wordt beïnvloed door technologische veranderingen, met speciale nadruk op de AI-systemen. Ook zal ik bespreken hoe HI bepaalde cruciale aspecten met zich meebrengt, zoals een moreel kompas, creativiteit en emotionele intelligentie. Aspecten die AI niet altijd met zich meebrengt.

Laten we eerst eens kijken naar wat AI precies inhoudt en het daar even over gaan hebben. AI is een systeem dat in staat is taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Dit gaat onder andere over het begrijpen van natuurlijke taal, het herkennen van patronen, het leren van ervaringen, het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen. AI is een systeem dat leert van informatie en patronen.

En wat is dan HI? HI, ofwel Human Intelligence, is een begrip dat verwijst naar het vermogen van mensen om verschillende taken uit te voeren, zoals leren, begrijpen en zich aanpassen aan nieuwe situaties. Het wordt gekenmerkt door ons vermogen om doelen na te streven, uitdagingen aan te gaan en flexibel te zijn tijdens verschillende omstandigheden. Dit laatste is een interessant aspect van HI.

Wat kan HI, wat AI niet kan?

Ik hoor je nu denken: als AI dat allemaal kan, waarom schrijf je dan ook over HI? Dat doe ik omdat HI nog steeds een belangrijk begrip is. Menselijke betrokkenheid is namelijk onmisbaar in het hele proces van AI-ontwikkeling. Mensen zijn bijvoorbeeld betrokken bij het creëren, leiden en beheren van AI-systemen. Zonder de mens zouden deze systemen niet bestaan. Ondanks de grote vooruitgang die machines, zoals AI, boeken, zijn het uiteindelijk de mensen die beslissen over het eindresultaat. Er zijn verschillende aspecten waarin HI nog steeds erbovenuit springt in vergelijking met AI, hieronder noem ik er een paar:

  • Moreel kompas

Menselijke intelligentie stelt ons in staat om morele dilemma’s te begrijpen en ethische keuzes te maken. AI daarentegen kan niet op gevoelsmatige basis oordelen.

  • Creativiteit

Menselijke intelligentie stelt ons in staat om originele ideeën te bedenken, kunst te creëren en innovatieve oplossingen te vinden. Dit aspect van creativiteit is moeilijk na te bootsen door AI.

  • Emotionele intelligentie

Mensen zijn in staat om emoties te begrijpen, empathie te tonen en menselijke relaties op te bouwen. Dit stelt mensen in staat om op een dieper niveau samen te werken. AI daarentegen is niet in staat deze menselijke relaties te onderhouden.

Ik heb nog een voorbeeld dat iets beter uitlegt waarom HI zo onmisbaar is. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van AI-systemen voor zelfrijdende auto’s. Hierbij moeten menselijke experts beslissen hoe deze auto’s moeten reageren in noodsituaties, zoals bij een dreigend ongeluk. Dit is het punt waarop menselijke intelligentie onmisbaar is. AI kan niet nadenken over noodsituaties zoals mensen dat kunnen. Alleen een mens zou met een logische oplossing komen.

Kortom, we moeten in de wereld van nu waarin AI een steeds grotere rol speelt, onze rol, dus die van HI, van onschatbare waarde blijven zien. AI-systemen boeken zeker vooruitgang, maar we moeten we niet vergeten dat het de mens is die de basis legt voor deze technologische vooruitgang. HI brengt essentiële aspecten zoals een moreel kompas, creativiteit en emotionele intelligentie met zich mee, die AI-systemen niet gemakkelijk kunnen nabootsen. Het is in de tijd van nu het belangrijkst om de samenwerking tussen HI en AI te omarmen. Ze kunnen elkaar namelijk versterken.

Bedankt voor het lezen allemaal en tot de volgende blog! Laat hieronder in de reacties ook zeker even weten wat je van deze blog vond en wat je volgende keer zou willen lezen!

Geen reactie's

Geef een reactie